brandwerende platen
Shopping online

Brandwerende platen

Lees over aftimmeren met brandwerend materiaal. Het is al een oud fenomeen, maar om één of andere reden komt het aftimmeren vanwege de brandveiligheid traag op gang. Een leuke bijkomstigheid is dat brandwerende platen erg mooi kunnen zijn.

brandwerende platen

Een stalen bint aftimmeren met gipsplaat

In de bouwkunde is het vaak een kwestie van, als het kalf verdronken is dempt men de put. Eerst moet er iets fout gaan, en daarna komt er een oplossing. Enkele voorbeelden hierin, vroeger was een tunnel kaal beton. Gewapend beton kan veel verdragen, maar geen temperaturen van meer dan 500 graden Celsius, terwijl een brand als snel 1200 graden is. Pas later werden tunnels van brandwerende platen voorzien terwijl die kennis er al was. Een ander voorbeeld was kerstversiering aan een plafond van een café in Volendam wat vlam vatte, het was al bekend dat een brand via een plafond zich snel kan verspreiden. Het was al ruim daarvoor gewoon dat een stalen bint met gipsplaat werd afgetimmerd. Gips is een steenachtig materiaal, en daardoor heeft het een brandwerende werking. Waarom werd gips niet op meer kritieke punten gebruikt zoals plafonds?

Een plafond van kunststof schrootjes in de keuken is te lang doorgegaan

Misschien is het nog bij de bouwmarkt leverbaar, kunststof schrootjes. Het is goedkoop en door iedere doe-het-zelver makkelijk te bewerken, want de schrootjes kun je op maat snijden. In feite te eenvoudig kon je in de keuken een verlaagd plafond maken van kunststof schrootjes, en vroeger gebeurde dat veelvuldig. Het gevolg, er hoefde maar iets fout te gaan zoals vlam in de pan en de hele keuken stond in brand, en alleen al de roet en rookschade was gigantisch groot. Gelukkig krijgen plafonds in keukens nu wel alle aandacht op het gebied van brandveiligheid, en zijn er ronduit mooie brandvertragende plafondplaten te verkrijgen waarmee je ook de wand kan aftimmeren. Mocht je in de keuken nog kunststof schrootjes hebben, bij deze het advies om het te verwijderen, en het te vervangen voor brandwerend materiaal. De platen zijn mooi af te werken.